О изложби

 Виртуелна музејска поставка посвећена позоришној глумици Зорки Тодосић, настала је поводом обележавања 80 година од смрти славне уметнице. Циљ рада на поставци и пратећем каталогу Зорка Тодосић (1864-1936), усредсређен је на приказивање различитих сегмената рада и живота давно прослављене глумице. Изложба се састоји из следећих целина: Биографија, Театрографија, Критике, Библиографија новинских чланака коју прати Регистар наслова представа. Поред пропратног текста, виртуелна изложба обухвата фотографије (из приватног и професионалног живота), преписке, различита архивска документа, плакате позоришних представа, чланке из дневних новина и позоришних часописа. Пратећи каталог изложбе садржи напомене и библиографске референце у тексту, које нису видљиве на online изложби. 

Посебно драгоцен извор за проучавање лика и дела глумице Зорке Тодосић, био је портрет славне глумице из пера српског књижевника и позоришног критичара Милана Грола, као и многих савремених театролога, историчара и позоришних уметника. Целокупна представљена грађа била је од изузетног значаја за истраживање, која се чува у збиркама Музеја позоришне уметности Србије у Београду. 

Необично је да све до сада Музеј позоришне уметности Србије није посветио ниједну изложбу нити публикацију овој уметници и надамо се да јој на овај начин указујемо заслужено поштовање. 


                                                                                                                                                                                                       Аутор изложбе Оља Стојановић