· ·

Bratislav ANASTASIJEVIĆ


Основни подаци

Име: Bratislav
Средње слово:
Девојачко презиме:
Презиме: ANASTASIJEVIĆ
Презиме алтернативно:
Надимак: Bata
Псеудоним:
Профили: dirigent, korepetitor, kompozitor, pedagog,
Датум рођења: 18.04.1936
Место рођења:
Датум смрти: 12.10.1992
Место смрти:
Место сахрањивања:
Наследници:
Име и презиме(на матичном језику): Bratislav ANASTASIJEVIĆ
Усвојени облик имена: Bratislav
Усвојени облик презимена: ANASTASIJEVIĆ

Напомена:
Osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu završio je u Nišu. Germanistiku na Filozofskom fakultetu i Teoriju muzike na Fakultetu muzičke umetnosti studirao je u Beogradu. Modernu muziku specijalizirao je u Liježu u Belgiji kao stipendista belgijske Kraljevske Vlade. Postdiplomske studije na temu geneza i razvoj džeza u Jugoslaviji završio je na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu na odseku za muzikologiju kao i magistarske i doktorske studije.

Još u srednjoškolskim danima, počeo je da se bavi javnom koncertnom i umetničkom delatnošću, što je nastavio i za vreme studija. Kao solista na klaviru i kompozitor, nastupa u muzičkim emisijama Radio Niša već od 1955. godine u kom vremenu kao podpredsednik Zavičajnog kluba studenata iz Niša inicira festival omladine i studenata jugoistočne Srbije koji se kroz nekoliko godina u letnjem periodu održavao u Nišu, Zaječaru, Negotinu, Leskovcu, Aleksincu, Boru posle čega je statično lociran ostao u Knjaževcu.

Bratislav Anastasijević je osvojio brojne nagrade za svoj rad medju kojima se mogu izdvojiti nagrada oslobođenje grada Niša (1977), estradna nagrada Srbije (1978) i estradna nagrada Jugoslavije (1989). Dobitnik je nagrade za originalnu muziku u komadu” Bolani Dojčin” na festivalu Pozorišni susreti Srbije “Joakim Vujić” 1975. godine, koja je ujedno i prva nagrada za scensku muziku u Srbiji uopšte i koja je označila novu epohu evaluacije kriterijuma propratne scenske i pozorišne muzike u Srbiji. Na istom festivalu, osvojio je još dve nagrade za scensku muziku: nagrada za muziku u komadu ‘’Prokleta Avlija’’ 1979. i nagrada za muziku u komadu ‘’Jama’’ 1981. god. Takođe, dobitnik je nagrade za scensku muziku ‘’Priča o Tik Tak-u’’ u Zrenjaninu 1976, Prve nagrade za kompoziciju ‘’Ja sam dete 20. veka’’ na festivalu dečije zabavne muzike u Donjem Milanovcu 1986, nagrade za aranžmane na festivalima dečije zabavne muzike Majska pesma u Nišu 1985 i 1990.godine.

Kontrasnu dopunu stvaralačkom opusu, pored mnogobrojnih dela, obogatio je brojnim delima džez muzike od kojih se mogu izdvojiti “Igra sa Čaira”, “Džez čoček”, “Noć u džez klubu”, “Neko, negde, nešto”, “Nostalgični Neven” itd. Osim umetničkim radom, Bratislav Anastasijević se plodonosno bavio kritikom i publicistikom i objavio je mnogobrojne radove. Bio je učesnik većeg broja naučnih simpozijuma i kolokvijuma kako u zemlji tako i u inostranstvu gde je izlagao svoje teorije (Niš, Gratz, Šilajten, Hamburg, Sofia, Ilmenau, Zagreb – Univerzijada) iz čega je rezultirao i veliki broj naučno-istraživačkih radova. Autor je knjige ”Ogledi o džezu’’.


Школовање

1.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Niš
Институција: Osnovna škola
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

2.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Niš
Институција: Gimnazija
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

3.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Beograd
Институција: Filozofski fakultet, germanistika
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

4.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Beograd
Институција: Fakultetu muzičke umetnosti, Teorija muzike
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

5.
Тип школовања: Специјализација
Место: Sarajevo
Институција: Muzička akademija, odsek za muzikologiju
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:


Референце

Театрографија 91
 • Личност (1)
 • Позоришта (0)
 • Представе (90)
 • Инопредставе (0)
 • Фестивали (0)
Дигитализација 0
 • Архив (0)
 • Аудио и видео записи (0)
 • Библиотека (0)
 • Фотографије (0)
 • Хемеротека (0)
 • Ликовни и меморијални предмети (0)
 • Програми и плакати (0)
 • Сценографија и костимографија (0)
 • Приватна архива (0)
 • Архива позоришта (0)
 • Архива фестивала (0)