· ·

Vera ČUKIĆ


Основни подаци

Име: Vera
Средње слово:
Девојачко презиме: Čukić
Презиме: Mihić
Презиме алтернативно:
Надимак:
Псеудоним:
Профили: glumica,
Датум рођења: 16.12.1938
Место рођења: Beograd
Датум смрти:
Место смрти:
Место сахрањивања:
Наследници:
Име и презиме(на матичном језику): Вера Чукић
Усвојени облик имена: Vera
Усвојени облик презимена: ČUKIĆ

Напомена:
Rođena u Beogradu, u porodici pravnika. Studirala je svetsku književnost i Akademiju za pozorište, film i tv na kojoj je na diplomskom ispitu iz glume u klasi profesora Mate Miloševića, dobila ocenu deset.
Pet godina je igrala u Ateljeu 212 na njegovom vrhuncu, tumačeći glavne uloge u legendarnim predstavama: " Viktor ili deca na vlasti", "Razmena", "Tata, dragi tata...", " Mara-Sad", "Koktel", "Arsenik i stare čipke", "Višnjik", "Ko puca otvoriće mu se", "Trojanke"... Na samom početku karijere dobija nagradu kao najbolja mlada glumica na Sarajevskom festivalu malih i eksperimentalnih scena. Iz Ateljea 212 prelazi u Narodno pozorište u kome će, tokom dve i po decenije, kao prvakinja Drame odigrati više hiljada predstava, tumačeći glavne uloge u čuvenim komadima velikog klasičnog i savremenog repertoara (Šekspir, Molijer, Džojs, Sartr, Rostan, Gorki, Klodel, Crnjanski, Nušić, Bora Stanković, Simović... dramatizacije Dostojevskog, Šolohova...), dok su joj partneri bili najveći glumci tog razdoblja u režijama najboljih domaćih i stranih reditelja.
Najznačajnije uloge: Sofka (deset sezona i više stotina predstava), Hermiona, Anabela, Silija, Grušenjka, generalica Ada, Roksana, Ljubov Andrejevna, Vasilisa Karpovna, Njegina, Aksinja Astahova, Draga Mašin, Lizaveta Nikolajevna, Ester, Rozali, Marta... Gostovala je na više inostranih scena i širom nekadašnje Jugoslavije.
Uporedo sa pozorištem, tekla je njena bogata filmska i televizijska karijera. Igrala je u preko dvadeset domaćih i tri strana filma, četrnaest TV serija, pedeset TV drama, nahsinhronizovala oko 200 crtanih filmova...
Najznačajnije uloge je ostvarila u delima:" Poropčije" (TV Sarajevo), "Kože" (TV Sarajevo), "Dnevnik uvreda '93", "Roman o Londonu", "Zaboravljeni", "Imam dvije mame i dva tate" (Hrvatska), "Srećna porodica", "Goli čovik" (Hrvatska), "Gore - dole", "Kafanska pevačica", " Žuta", "Ranjena zemlja", "Makedonska krvava svadba" (Makedonija), " Metla bez drške", "Spiritisti", "Ožalošćena porodica", "Nameštena soba", "Dom i lepota", "Ko puca otvoriće mu se", "Izgnanici", "Moj rođak sa sela"...
Za pozorište, film i TV dobila je najveće nagrade:
"Carica Teodora"- Festival glumačkih ostvarenja u Nišu, "Raša Plaović" - nagrada za najbolju ulogu u 1993.godini, "Zlatna mimoza" za glavnu žesnku ulogu na filmskom festivalu u Herceg Novom, prve nagrade za glumačka ostvarenja na festivalima u Sopotu, Mojkovcu, tri prve nagrade i nagrada za životno delo Narodnog pozorišta, nagrada "Glimački par godine" (dva puta), Povelja na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu i više nagrada za najbolje uloge po priznanju publike i kritike.
Napisala je i objavila knjige: " Moj drug Ispodkrevetni Mrak" (bajka za decu u dva izdanja- ćirilično i latinično) i roman istinitih autobiografskih priča "Perle od vode".
Govori ruski i engleski jezik.
Udata je za književnika, scenaristu i reditelja Gordana Mihića sa kojim ima ćerku Ivanu Mihić - glumicu, pisca i producenta.
Živi i radi u Beogradu.
[prepis autobiografske beleške dostavaljene MPUS u martu 2013. godine]


Школовање

1.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Beograd
Институција: Akademija za pozorište, film, radio i televiziju
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:


Референце

Театрографија 32
 • Личност (1)
 • Позоришта (0)
 • Представе (31)
 • Инопредставе (0)
 • Фестивали (0)
Дигитализација 217
 • Архив (0)
 • Аудио и видео записи (0)
 • Библиотека (0)
 • Фотографије (5)
 • Хемеротека (212)
 • Ликовни и меморијални предмети (0)
 • Програми и плакати (0)
 • Сценографија и костимографија (0)
 • Приватна архива (0)
 • Архива позоришта (0)
 • Архива фестивала (0)