· · · ·

Jovan Sterija POPOVIĆ


Основни подаци

Име: Jovan Sterija
Средње слово:
Девојачко презиме:
Презиме: POPOVIĆ
Презиме алтернативно:
Надимак:
Псеудоним: Jovan Sveštenić
Профили: pisac,
Датум рођења: 01.01.1806
Место рођења: Vršac
Датум смрти: 26.02.1856
Место смрти: Vršac
Место сахрањивања:
Наследници:
Име и презиме(на матичном језику): Jovan Sterija POPOVIĆ
Усвојени облик имена: Jovan Sterija
Усвојени облик презимена: POPOVIĆ

Напомена:
životoopis:
nadimak Sterija stekao je po očevom imenu; počeo je da piše još kao đak;školovao se u Vršcu,gimnaziju je učio u Sremskim Karlovcima i Temišvaru,"filozofiju"(više razrede gimnazije u Pešti), a Prava je studirao u Kežmarku,u Slovačkoj(1828-1829);u Vršcu je predavao latinski jezik, ali se 1835.posvetio se advokaturi;u Srbiju je,1840.pozvan za profesora prirodnog prava u kragujevačkomLiceju, koji je ubrzo preseljen u Beograd,gde će preći i Sterija;1842.postavljen je za načelnika Ministarstva prosvete. Bio je veoma aktvan na širenju prosvete i kulture u Srbiji:do 1842-1848.znatno je doprineo sistematskom organizovanju školstva,učestvovao je u osnivanju Društva srpske slovesnosti,Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja;naporedo sa svim tim poslovima nije zapostavljao književno stvaranje.pisao je stihove,prozu,drame,kritike i udžbenike. u tako kompleksnoj književnoj aktivnosti najznačajnije rezultate postigao je kao dramski pisac.Pisao je drame i tragedije("žalosna pozorja"),mahom s temamama iz srpske istorije, kao i komedije.Najpre je pisao psudoklasičnu poeziju,potom i naivno-romantične romane po ugledu na tada cenjenog Milovana Vidakovića. Ti romani danas predstavljaju samo kulturno-istorijsku vrednost. i sam će se s njima obračunati duhovitom persiflažom u "Romanu bez romana"(1838);
dela:
-drame i tragedije-"Nevinost ili Svetislav i Mileva"žalosno pozorište u 5 dejstvija(1827);"Miloš Obilić",junačko pozorište u 5 dejstvija(1828);"Nahod Simeon",žalosno pozorište u 5 dejstvija;potom sledi serija komada izvođenih sa velikim uspehom u Teatru na Đumruku i Pozorištu "Kod jelena" u Beogradu1841-1847:
-"Smrt Stefana Dečanskog",žalosna igra u 5 dejstvija,"Ajduci",pozorje u 5 dejstvija,"Vladislav",pozorje u 5 dejstvija(1841);"Lahan",žalosno pozorje u 5 dejstvija, "Skenderbeg",pozorje u 5 dejstvija(1842);"San Kraljevića Marka",alegorija u 3 dejstvija i "Toržestvo Srbije",pozorišni spev(apoteoza)-(1847).
Najzrelija komediografska dela počinje da objavljuje 1830,kada je štampano veselo pozorje u 2 dejstvija "Laža i paralaža";"Tvrdica ili Kir Janja",šaljivo pozorište u tri dejstvija(1837);"Pokondirena tikva",veselo pozorište u tri dejstvija i "Zla žena", veselo pozorište u 3 dejstvija(1837);"Ženidba i udadba",pozorišni odlomci u tri odeljenja, "Prevara za prevaru",vesela igra u 1 dejstviju;"Volšebni magarac",šaljiva igra u 1 dejstvu(1841);"Simpatija ili antipatija ili Čudotvorna bolest",parodija u 2 dejstvija(1842)"Džandriljiv muž ili Koja je žena dobra",veselo pozorje u 3 dejstvija i "Sudbina jednog razuma",šaljiva igra u 2 dejstvija(1847). Najzad,1853.pojaviće se najbolje njegovo komediografsko delo "Rodoljupci", satirična slika vojvođanskog malograđanstva iz 1848. i 1849.
Sterijin dramski opus čini osnovu nove srpske dramaturgije.Romantičar u drami i tragediji, ali realist u komediji, sa autentičnim nervom za komiku i vanrednim smislom za vođenje zapleta, Sterija je dao dela trajne književne i pozoršne vrednosti.


Школовање

1.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Sremski Karlovci
Институција: Gimnazija
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

2.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Temišvar
Институција: Gimnazija
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

3.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Pešta
Институција: Viša gimnazija
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:

4.
Тип школовања: Редовно школовање
Место: Kežmark,Slovačka
Институција: Pravne nauke
Датум почетка:
Датум завршетка:
Напустио: Не
Предавач:


Референце

Театрографија 411
  • Личност (1)
  • Позоришта (0)
  • Представе (410)
  • Инопредставе (0)
  • Фестивали (0)
Дигитализација 24